Αλλεργία και τρόφιμα που την προκαλούν – Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

Αλλεργία ονομάζουμε την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος όταν καταναλώνονται συγκεκριμένα τρόφιμα και συστατικά. Είναι διαφορετική η αλλεργική αντίδραση και διαφορετική δυσανεξία, η οποία μπορεί να κρύβει τα αίτιά της σε πολύ διαφορετικούς παράγοντες από την απλή τροφική αλλεργία π.χ. κοιλιοκάκη.

Ουσιαστικά ο ίδιος ο οργανισμός αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη τροφή ως επικίνδυνη και παράγει αντισώματα για να προστατευτεί.

Η αλλεργία κάνει το ανοσοποιητικό να αντιδράει γρήγορα, όπως θα αντιδρούσε κατά την εισβολή ενός βλαβερού μικροοργανισμού. Μπορεί να εκδηλωθεί λίγα λεπτά μετά την κατανάλωση της τροφής είτε μετά από 6 περίπου ώρες.

Οι πιο συχνές τροφές που μπορούν να εμφανίσουν αλλεργία, είναι:

  • Ψάρια
  • Γαλακτοκομικά
  • Σόγια
  • Σιτάρι
  • Φιστίκια
  • Αμύγδαλα, καρύδια
  • Αυγά

Τα πιο κοινά συμπτώματα που εμφανίζονται είναι ερεθισμοί και εξανθήματα που αν δεν αναλυθούν από γιατρό, μπορεί να εγκυμονούν κίνδυνο για τη ζωή κάποιου.

Κάποιοι ασθενείς μπορεί να πάθουν αναφυλαξία, για παράδειγμα όπου ενώ οι περισσότερες αντιδράσεις είναι ήπιες, η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Στην αναφυλαξία ο ασθενής δυσκολεύεται να αναπνεύσει, είναι μειωμένη η αρτηριακή του πίεση, δυσκολεύεται να καταπιεί και νιώθει ζαλάδα και τάση προς εμετό.